Hård frost i drivhusene i marts

8. marts 2023
I nat var temperaturen helt nede på minus 5 graders frost både udenfor og i drivhusene, og jeg har en super spændende up-date på kartoflerne, jeg satte i begyndelsen af februar i henholdsvis varmebed og polytunnellen
Salat, Spinat, kål og ærter sår i et bed i polytunnelle

Hvordan klarede drivhusene sig efter en hård nattefrost i marts?

Det var ret spændende at komme på morgentur rundt i de forskellige drivhuse her til morgen. Fiberdugen var så frossen, at den var frosset fast til plastikken på polytunnellen. Jeg havde desværre glemt at lægge termometer ned i tunnelen, men min vurdering er, at der har været omkring minus 5 grader dernede, i endda nogle timer hen over den tidlige morgenstund.

Min strategi for beskyttelse af planter, der står ude i det tidlige forår er meget simpel. Når først de er kommet ud, kommer de ikke ind igen – sådan er hovedreglen. Med den store mængde planter jeg har, kan jeg ikke bruge tid på at bære planter frem og tilbage til huset flere dage i træk i det tidlige forår. Jeg følger alle mine egne forholdsregler for “in-situ”- beskyttelse – læs mere her: Forår i drivhuset – 4 tips til frostbeskyttelse.

De planter der er store og stærke nok, de overlever med beskyttelse, og resten må erstattes af nye planter. Det er en strategi, jeg har udviklet over årerne, efterhånden som jeg har erfaret, hvor meget kulde de fleste kål- og salatvækster i virkeligheden tåler inden de afgår ved døden.

De fleste år er der ikke særlig store tab forbundet med denne strategi, og vi vinder til gengæld en stor variation af grøntsager til tidlig høst, hvilket vi værdsætter langt over en vis procentdel stiklingetab til frost. De år, hvor der kommer en ordentlig “killing” frost – ja, der kigger jeg mig ikke tilbage, men skynder mig at så noget mere til erstatning for det der går tabt 😉

Polytunnellen

Der står rigtig mange udplantningsplanter allerede i polytunnellen. De var i nat dækket med 2 lag fiberdug, og kartoflerne jeg satte i polytunnellen i begyndelsen af februar var dækket med 2 lag fiberdug og et uldtæppe.

De store udplantningsplanter (10 cm og derover) havde jeg forventet ville klare sig fint, og det ser også sådan ud. De tåler en del frost, når de har fået den størrelse og står direkte på jorden (læs mere her: Frostnætter i drivhuset og forspiringsplanter

Grøntsagsplanter i polytunnellen i Yens have

De kuldetålende med en god størrelse har alle klaret sig fint igennem natten under 2 lag 19 grams fiberdug

De mindre vækster var mere tvivlsomme, og en portion af dem ser ud som om, de ikke klarer den. Havde jeg været opmærksom på, at der stod så små spirer under dugen, havde jeg brudt min egen regel og taget dem  med indenfor i varmen natten over. Nu er min plan er at redde dem, der kan reddes, ved at plante dem direkte i jorden i varmebedet, og se om ikke de kommer sig.

Selleri, mizuna og bladkål spirer i polytunnellen

De røde selleri har akkurat klaret sig hvor imod knoldselleri, mizuna og kinesisk bladkål ikke ser ud til at overleve.

De 2 lag fiberdug og uldtæppet var slet ikke nok til at beskytte de temmelig store kartoffeltoppe i tunellen imod frost, og de tog en del skade. Vi må se om de overlever – det kommer an på, hvor mange dage de nu bliver frosset tilbage – en enkelt eller 2 frostnætter kan de fleste kartofler godt klare, men kommer vi over 3, så begynder det nok at blive kritisk, og går frosten i jorden er de færdige. Jeg er dog ret fortrøstningsfuld. Denne vinter ser ikke, indtil nu, så meget anderledes ud end tidligere år, hvor det altid alligevel er lykkedes at få de tidlige kartofler til at overleve og give høst tidligt i maj måned. I år går jeg efter ultimo april – vi må se, hvordan det går.

Kartoffeltop der bærer præg af at være blevet ramt af frost

Denne kartoffeltop klarede ikke frosten under 2 lag fiberdug og et tæppe. Den bærer tydelige tegn på frostskade, og den del af toppen der er slap og sort kommer ikke igen.

Drivhus med varmebedet efter frost

Drivhuset med varmebedet havde klaret sig over al forventning. Her var der en behagelig temperatur på omkring de 8 grader under fiberdugen og kartoflerne og de små kålspirer, selleri og diverse småspirer havde klaret sig alle sammen.

Varmebed med grønne grøntsager

Kartoflerne og alt andet i varmebedet klarede nattefrosten fint. Jordtemperaturen er behagelige 20 grader og under fiberdugen var der 8,6 graders varme da jeg løftede dugen.

Alt i alt er alt gået nogenlunde som forventet. Mit største tab er nok knoldsellerierne, som jeg ikke var opmærksom på stod udenfor under dugen. Der er et par dage mere med frost på programmet inden foråret vender tilbage 🙄😊 Hvordan er det gået i din have? Jeg håber alle dine små spirer har klaret sig indtil nu, og krydser fingre for de næste par dage 🤞

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *