Dyrk grøntsager året rundt
Dyrk grøntsager året rundt udkom den 14. marts 2024 fra Gyldendals Forlag. Bogen er en komplet køkkenahavealmanak, med måned for måned såkalender, og alt hvad du skal bruge af viden for selv at kunne dyrke dine egne grøntsager året rundt, hvad enten du har en lille eller stor have, meget eller lidt erfaring. Bogen har solgt over 8000 eksemplarer. Den fremhæves som en læserfavorit hos Bog og Idé og Saxo og lå nummer ét på begges bestsellerlister kort tid efter udgivelsen.
Anmeldelse
Anmeldelse fra www.frøsnapperen.dk:
Vi kan lige så godt lægge os fladt ned og erkende: Vi er fuldstændigt vilde med Yen Frydensberg her hos Frøsnapperen! Ikke bare hendes bog ‘Dyrk grøntsager året rundt’, men også hende selv og hele hendes tilgang til dyrkning.
Vi bruger bogen konstant og har været på flere af hendes kurser. Faktisk har flere af os været på dem allesammen…
Thomas, en af Frøsnapperens trofaste medarbejdere, er en af dem, der har været på alle kurserne og er gået fra ikke at dyrke noget som helst til at etablere højbede og anlægge et stort drivhus!
Yen og hendes familie bor på Sydfyn og er selvforsynende med alle grøntsager – året rundt.
At være selvforsynende er en KÆMPE ambition og en, der er fuldstændig urealistisk for langt, langt de fleste af os. Derfor er det også vigtigt at understrege, at bogen ikke er en bog om selvforsyning, men netop, som titlen siger, en bog om at dyrke året rundt.
Og dét kan gøres i den lille såvel som i den store have – med og uden drivhus – og endda på altanen eller i baggården i midten af byen. Det er en af de ting, der er så fint ved Yens bog: Den er skrevet, så alle kan være med i den skala, der nu engang passer hver enkelt.
Det er i øvrigt en tankegang, der gennemsyrer al Yens formidling om have: Gør hvad der passer dig. Gør hvad du har lyst til. Vigtigst af alt: Gør hvad der virker for dig, i din have.
Det er aldrig Yen, du finder på Facebook i en ophedet diskussion om, hvorvidt det er bedst at gøre det ene eller det andet.
Bogens opbygning
Bogen er opdelt i tre sektioner. De første godt 115 sider handler om teknikker, metoder og de helt grundlæggende ting. Selv for en ganske erfaren haveentustiast som undertegnede var der virkelig meget viden af hente i denne sektion – specielt i forhold til det, som hedder regenerativ dyrkning, som kort fortalt går ud på, at forbedre jordens sundhed og biodiversitet ved at bruge metoder som minimal jordbearbejdning, afgrøderotation, kompostering og dækafgrøder.
Almanakken
Den næste sektion er den største og det er almanakken: Årets gang i haven; måned for måned. Hoveddelen af hvert kapitel er en gennegang af gøremål den måned og kapitlet afsluttes med en liste over, hvad man kan høste den måned.
Inden almanakken fortsætter til næste måned er der et lille mellem-kapitel med fokus på ét enme, f.eks. “Dyrk søde kartofler”, “Frøsamling” eller “Dyrk chili og peber”.
18 siders guld
Den sidste del af bogen fylder, hvad der tilsyneladende er sølle 18 sider. Men hvilke sider!
Det er såkalenderen, der bor i slutningen af bogen og den er simpelthen hele bogens pris værd! Her har Yen listet en hulens masse afgrøder og ud for hver har hun angivet, hvornår de kan forspires, sås direkte, om det skal være under kunstigt lys, om de er forspiring indendørs, i drivhus eller blot uden for og så videre og så videre.
Der er både angivet hvornår du kan begynde på dette og hint, men også hvornår Yen selv gør det.
Dén såkalender er simpelhen guld værd og jeg er mig pinligt bevidst, som webshopejer, om at ingen online løsning nogensinde vil kunne slå en bog, som man kan slå op og lægge ved siden af sig, når man sidder og organiserer sine frø.
Dén bog har du med Yens Frydensberg Egebaks ‘Dyrk grøntsager året rundt’
God læselyst!
David
Om bogen
Her følger min egen beskrivelse af bogen 😊
Dyrk grøntsager året rundt er en komplet køkkenhavealmanak, der måned for måned beskriver konkrete både små og store gøremål, der kan være afgørende for at opleve succes med sin køkkenhave. Bogen indeholder erfaringsbaserede og praktiske beskrivelser af fremgangsmåderne til helårsdyrkning på friland og i drivhus.
Både almanakken og resten af bogen, er gavmildt garneret med rigelige mængder af praktiske tips og tricks til både nybegynderen og den garvede køkkenhaveentusiast. Tips der kan gøre køkkenhavelivet sjovere, nemmere og mindre tidskrævende, og samtidig øge udbyttet og grøntsagernes høstkvalitet. Almanakken er også der, du for alvor kan blive klogere på timingen og tænkningen bag dyrkning af friske grøntsager året rundt i en meget konkret ‘måned for måned’ kontekst.
Den første del af bogen beskriver alt det grundlæggende om dyrkning af køkkenhaven, etablering af nye dyrkningsarealer, regenerative metoder og teknikker, der egner sig til anvendelse for hjemmedyrkeren, blandingskulturdyrkning, sædskifte, forspiring, såning, gødning, håndtering af skadedyr og selvfølgelig metoderne til sæsonforlængelse og vinterdyrkning. Den beskriver metoder og teknikker med trin for trin vejledninger, så grøntsagsgartnere på alle niveauer kan være med.
Såkalenderen er ligesom almanakken delt op i måneder og årstider, og har forspirings- og såtidspunkter for både sæsonforlængeren, vinterdyrkeren og den, der gerne vil dyrke køkkenhave på de helt klassiske tidspunkter fra forår ind i sommeren og lidt ud på efteråret.
😊 Endelig er der hjælpsomme bonuskapitler til de eventyrlystne…’dyrkning af…’ nogle af de lidt mere eksotiske grøntsager, som ingefær og søde kartofler, etablering af varmebede og andre små-nørdede, super-sjove og nemme projekter.
Opsummerende er Dyrk grøntsager året rundt således en praktikers håndbog på 389 sider, der kan læses præcis som man hver især lærer bedst:
1️⃣ Den kan læses fra start til slut.
2️⃣ Du kan springe direkte ind i almanakken, på et hvilket som helst tidspunkt hvis du bare gerne vil i gang NU😊.
3️⃣ eller du kan bruge såkalenderen som tjekliste ved frøbestilling og timing af forspiring og på sigt føje dine egne favoritter til listen🌱.