Der er allerede rigtig mange spørgsmål i min indbakke omhandlende, hvad man kan så og forspire nu. Og TAK for dem – hvor er det fedt at så mange er blevet smittet med den vinterdyrkningsvirus jeg har ‘lidt af’ i mange år. Meget står i Dyrk grøntsager året rundt, men med ‘kun’ 400 sider, er såkaleneren bagi også fyldt med såforslag, der ikke er beskrevet i detaljer, og jeg tror nok mine vintersåninger af spinat er iblandt disse. Hermed således en lille fyldestgørende artikel om et smalt, men i mine øjne ultravigtigt emne. Hvis du ønsker at prøve kræfter med vinterdyrkning og sæsonforlængelse i din egen have, med en af de nemmeste og lækreste afgrøder at få til at lykkes, nemlig spinat 👍🌱.
I dag, 2 dage før nytårsaften, har jeg sået mine første vækster direkte til en tidlig forårshøst. Det er som altid spinat, der er den første såning af frø til høst i 2025, eller den sidste såning i 2024 om man vil. Jeg sørger altid for at have mange spinatfrø indkøbt i efteråret, og gerne så mange, at jeg har poser til overs til at så direkte, når lyset så småt begynder at vende tilbage.
Spinatsorter til vintersåning
Sorter der altid fungerer godt både som forår-, efterårs- og vintersåninger, er Palco og Matador, men i år forsøger jeg mig også med en ny sort, nemlig sorten Gammason fra Bingenheimer.
Bredsåning i række eller forspiring i celle
Jeg sår nogle rækker i drivhuset i januar og igen i februar, hvis jeg har plads. Jeg kalder det bredsåning i række, fordi jeg altid laver rækkerne meget brede, så det passer med en god håndfuld spæde blade, når jeg høster. Til vintersåning sår jeg som oftest også rimelig tæt i rækken, idet jeg er rigtig glad for bare at klippe bunkevis af de spæde blade allerede i marts/april.
Vil man i stedet gerne høste de yderste store blade eller hele planter, kan man med fordel så ét til to frø i hver celle i en spirebakke, og udplante med den ønskede afstand efter fremspiring.
Jeg trækker rækker op med fingeren eller en håndhakke med en afstand på 20 cm imellem rækkerne. Frøene dækkes med ½-1 cm jord, Jorden holdes fugtig og ikke drivvåd indtil fremspiring og dækkes med fiberdug, hvis temperaturen falder til under frysepunktet.
Lige nu er jorden i min væksttunnel 8 grader varm, og jeg regner med at spinaten spirer villigt i løbet af et par uger. Er jorden koldere er det ikke noget problem idet frøene blot ligger og venter på at jordtemperaturen rammer det niveau, hvor frøene tænker, ’nu er det nu’. Spinat spirer helt ned til en jordtemperatur ved 4 grader, men min erfaring er, at frøene spirer mere ensartet og villigt, hvis jordtemperaturen er tættere på 8 grader. Derfor dækker jeg også de nysåede rækker med fiberdug, selvom jordtemperaturen er så høj.
Hvis du bor i en egn af landet hvor jordtemperaturen er lavere end de 4-6 grader, kan du altid forvarme jorden med et stykker klar plast eller en omvendt gennemsigtig plastkasse eller ‘bed-roller’ – det er meget effektivt til opvarminng af jorden, især hvis der kommer et par dage med klart vejr og solkin, som de vist nok lover lige efter nytår.
Dæk nye spinatspirer ved frost
Efter fremspiring af frøene fjerner jeg fiberdugen så frøene får alt det lys, der er til rådighed på denne årstid. De små nye spinatspirer tåler dog ikke frost. Hvis der kommer en periode med temperaturer under frysepunktet, dækker jeg spirerne med enkelt eller dobbelt fiberdug alt efter hvor langt temperaturerne dykker ned.
Spinathøst i marts/april
Allerede i marts er der små spæde blade at høste, og i april kan jeg klippe nye blade med 3 dages mellemrum, og jeg høster adskillige kilo spinat fra blot få rækker. Jeg vil dog også bare råde dig til at så så meget, du overhovedet har plads til. Jeg har endnu aldrig stået i den situation, at jeg havde for meget spinat i foråret. Det vi ikke kan nå at bruge høster jeg, blancerer og fryser, inden jeg planter drivhus og have til med sommergrøntsager.
0 kommentarer