Jeg har brugt mange forskellige typer og størrelser af lys, som jeg har fået forærende over årerne. De repræsenterer på sin vis rigtig fint udviklingen indenfor vækstlys til hobbybrug. Der er alt fra de allerældste pladelys med lilla og røde LED dioder, der i den grad ikke egner sig til at være tændt, når der er mennesker til stede i rummet, til mere moderne og effektive fuldspektrede lamper med et lidt mere dagslysagtigt udtryk, der er rarere at opholde sig i.
Vækstlys eller ikke vækstlys til sæsonforlængelse?
Da jeg startede med at anvende vækstlys til sæsonforlængelse var det ikke uden betænkninger. De gik på alt fra anskaffelsesprisen af lysene til prisen på el. Den første sten i skoen løste jeg, ved at begynde at ønske mig vækstlysene i julegave, og efterhånden som jeg udvidede udvalget af mine forspiringer, udvidede jeg også arealet af vækstbelysning. I skrivende stund har jeg 6 forskellige mindre enheder kørende i januar og februar og 2 enheder kørende i december (i november holder jeg som regel spiringspause. Ville jeg forspire i november, skulle der også lys til). Den samlede mængde Watt på de 6 enheder tilsammen er 200 Watt. Lysene er tændt i 16 timer i døgnet, svarende til en årlig udgift på 810 kr, hvis jeg regner med en gennemsnitlig kWh-pris på 3 kroner/kWh i 90 dage. I år har jeg klaret mig med mindre fordi jeg hele december kun havde 2 enheder kørende, svarende til 70 Watt.
Inden jeg lavede det regnestykke, forsøgte jeg at klare mig igennem et par sæsoner uden vækstlys, indtil jeg måtte erkende, at kvaliteten af de forspiringer jeg kunne lave uden vækstlys, slet ikke var god nok til at de kunne bruges til helårsdyrkning i et selvforsyningsperspektiv. Planterne var ganske enkelt for svage og langbenede, til at det overhovedet kunne betale sig at plante dem ud. Jeg brugte altså en masse tid og kræfter på at fremdrive planter, der var for stressede til at de kunne anvendes, til det jeg gerne ville, nemlig dyrkning og høst af friske grøntsager året rundt.
Med planter der er forspiret under vækstlys, kan jeg fortsætte med hurtige rotationer og udplantninger i løbet af vinteren, kun afbrudt, hvis der opstår perioder, hvor det er for koldt at udplante i drivhus. En sund og kraftig udplantningsplante, klarer uden afhærdning at blive flyttet fra et indeklima på 16-20 grader til et 2-5 grader koldt væksthus, hvorimod en langbenet svag spire risikerer at bukke under, under de samme forhold.
Anvendelse af vækstlys i hele november/december – til primo februar er således nødvendigt, hvis man vil lykkes med at forspire planter til udplantning sidst på vinteren og i det allertidligste forår. Kan man så ikke sæsonforlænge og helårsdyrke uden vækstlys? Jo det kan man sagtens. Da skal man i langt højere grad tænke på at overvintre grøntsagsplanter, der er forspiret i efteråret, og vælge nogle sorter, der er meget vinterhårdføre og kan høstes igennem hele vinteren. Det kræver lidt mere dyrkningsplads, men det lader sig bestemt gøre. Forspiring af ærter, hestebønner og spinat kan i milde vintre også lade sig gøre i januar/februar, da spirebakkerne kan sættes direkte ud i dagslyset i drivhuset efter fremspiring.
Køb lys der passer til dit behov
Brug lidt tid på at finde ud af, hvad dit behov er. Er det din første vækstsæson med sæsonforlængelse, og er du ikke helt sikker på, det er noget du vil blive ved med i længden, kan det være, du skal starte med et eller to billige vækstlys og vente med de større investeringer, vær blot opmærksom på, at vækstlys også kan blive for billige. Generelt med vækstlys, kan man godt være rimelig sikker på, at pris og kvalitet hænger godt sammen. Alligevel kan man, med lidt ekstra viden i baglommen, gøre gode handler, og mindst ligeså vigtigt, undgå at gøre en dårlig handel, fordi man ikke ved, hvad man skal kigge efter. Men inden du kommer til indkøb, er der spørgsmål du skal overveje, der afdækker hvad dit behov er.
Hvad skal vækstlyset bruges til?
Der er forskel på at indkøbe vækstlys, der primært skal anvendes til forspiring af grøntsagsplanter, der udplantes imens de stadig er forholdsvis små, og indkøb af vækstlys, der skal anvendes til større stueplanter eller til at dyrke grøntsager eller andre planter fra frø og helt til planten blomstrer og giver frugt. Det sidste kræver lyskilder med en meget større effekt end der kræves til forspiring af grøntsager til udplantning og sæsonforlængelse. Det er vigtigt at vide, fordi nogle af de dyre professionelle lys, der er på markedet har både strømforbrug og effekter, der langt overstiger det behov som spirer og småplanter har brug for. De er dyre, både i indkøb og i anvendelse, og der er bestemt penge at spare, ved at anskaffe lys med effekt og strømforbrug, der passer til ens behov.
Hvor skal lyset bruges?
Især hvis det er første eller anden sæson du forspirer til sæsonforlængelse, er det en rigtig god idé at forspire på en plads, hvor du kommer forbi jævnligt. Det stiller særlige krav til dine vækstlys, og det er en god idé at overveje, om de vækstlys, du overvejer at anskaffe dig, er indenfor et farvespektrum, dine øjne kan holde ud at være udsat for i længere tid. Inden jeg fik mine fuldspektrede vækstlys, lavede nogle gevaldigt fine gør det selv-løsninger i stuen, med papkasser eller lagner rundt om spirereolerne. De fungerede udmærket, men var også lidt irriterende at kigge på i 3-4 måneder af året.
Hvor meget skal du forspire?
Overvej hvor store mængder du skal forspire på én gang. Det kan være fristende at erhverve sig et professionelt vækstlys, der dækker et stort areal på én gang, fordi man gerne vil godt fra start, men måske har du mere brug for flere lys, så du kan indrette flere spirestationer, i forskellige miljøer med forskellige temperaturer og lysmængder. Jeg glad for de vækstlys, der ikke fylder mere, end de kan monteres, så de hænger ned fra loftet eller bliver monteret på en reol. På den måde kan jeg have forskellige små spirestationer. Èn reol i gæsteværelset, hvor mine ældste og mindst virkningsfulde vækstlys anvendes. Her står typisk udplantningsplanter, med store blade, der er på vej udenfor i drivhus eller på friland. I stuen står en station med mindre spirer, der har brug for mere lys. Her anvender jeg mine nyere lys, der er fuldspektrede og har en farve der minder mere om dagslys.
Hvordan skal dit set-up se ud?
Det kan være en god idé at tænke over hvordan dit set-up, skal se ud, og hvor meget plads du har til at forspire på. Hvis du for eksempel anskaffer dig lysstofrør, så sørg for du får dem i den rigtige længde, så du kan udnytte hele længden af lyset. Det er irriterende at have lys tændt, der ikke anvendes, fordi rørerne er for lange til spirereolen. Omvendt – har man adgang til at gøre en god handel, eller ved man, at man kan udvide sit forspiringsareal hen ad vejen, kan det måske alligevel give mening at sige ”ja tak” til et lys, der ikke helt passer lige nu og her.
Hvilket slags lys har planterne brug for
På sider der har specialiseret i at sælge plantelys, kan alle de tekniske detaljer fylde så meget, at man kan blive ganske overvældet af alt det, man tilsyneladende skal vide og tage stilling til, inden man køber plantelys. Heldigvis er det ikke nødvendigt at kende andet end få nøgletal og vide lidt om planternes behov for lys ved forspiring, for at kunne gøre et rimelig kvalificeret indkøb.
Planter har brug for fuldspektret lys, for at vokse sig harmoniske og stærke – så tæt på solens stråler i naturen som muligt. De fleste vækstlys der er i handlen i dag, er allerde fuldspektrede. Hvis du kigger under specifikationerne på det vækstlys, du kunne tænke dig at købe, skal spektrumkurven se nogenlunde sådan her ud (se nedenfor). De fuldspektrede vækstlys indeholder både rødt, blåt og grønt lys. Reklameres der for at spekteret også indeholder infarødt lys, er det ikke relevant, hvis du ikke skal dyrke planterne til fuld blomstring, men blot forspire. Omvendt gør det ingen skade, hvis der er infarødt lys i lysspektret.
Finder du vækstlys til salg med blå eller røde dioder, kan du være ret sikker på, de ikke er nyeste generation af vækstlys. Dermed ikke sagt de ikke virker, men udviklingen indenfor vækstlys går bare superhurtigt i disse år, og det er sandsynligt du kan finde vækstbelysning, der har en meget større effektivitet og et bredere lysspektrum, hvis du går efter fuldspektret vækstlys, og dermed en nyere teknologi. Jeg skifter selv mine gamle blå/røde dioder ud efterhånden som jeg får adgang til nye, mere moderne og effektive lys.
PPFD – Hvor effektivt er vækstlyset?
Vil du vide, hvor meget effektivt plantelys dine spirer får, skal du kigge efter PPFD-værdien. PPFD værdien er et udtryk for, hvor meget effektivt plantelys, der når ned til dine planter. Jo højere PPFD-værdien i lyskilden er, jo større effekt har vækstlyset på plantens vækst. Effekten af dit lys (PPFD-værdien) afhænger af flere variabler: hvor henne planterne står under dit lys, hvor højt vækstlyset hænger over planterne, og hvor længe lyset er tændt. Når du kigger efter ny vækstbelysning, skal du derfor kigge efter et skema, der ser sådan her ud:
Skemaet er et udtryk for, at fabrikanten af vækstlyset har foretaget målinger af lyskildens effekt i et kontrolleret miljø, med lyset placeret i forskellige højder fra planterne. Er PPFD-skemaet ikke tilgængeligt, bør du blive lidt tilbageholdende med indkøb eller ihvertfald være parat leve med, at du kan risikere at købe et lys, der måske ikke er særlig effektivt. Typisk vil meget billige vækstlamper med en meget lille rækkevidde ikke have et detaljeret PPFD-skema.
PPFD måles i måleenheden: μmol /m2/s (mikromol pr. kvadratmeter pr. sekund), og beskriver effekten af vækstlyset. Jo længere væk planter er placeret fra lyset, jo mere mindskes effekten af vækstlyset og omvendt. Jo tættere på lyset planterne er, jo større effekt har lyset. I udkanten af lysets rækkevidde er effekten også mærkbart reduceret. Med et PPFD-skema bliver effekten og forskelle i enkelte plantelys’ effekt meget tydelig, og nemt at afkode. Effekten kan variere fra under 100 til over 1000 μmol /m2/s fra lys til lys og også fra udkanten af lyset til center af lyskilden, kan effekten variere meget.
Med så mange variabler, hvad kan man så bruge PPFD-skemaet til? Personligt er jeg meget til at keep it simple. De fleste forspiringer og mindre planter som udplantningsplanter trives ved værdier imellem 100 og 300 μmol /m2/s (dette kan googles, hvis man gerne vil dykke ned i de enkelte grøntsagsspires specifikke behov). Jeg ved også fra erfaring med mine egne gamle lys, at lys der leverer 100-300 μmol /m2/s i midten af lyskeglen, og som er fuldspekterede fungerer rigtig fint til mit behov, også selvom effekten i yderkanterne er reduceret. Jeg flytter lidt rundt på planterne, hvis jeg kan se de får for lidt lys, og jeg hæver vækstlysene eller skruer ned for antallet af tændte timer, efterhånden som der kommer mere og mere dagslys ind ad vinduerne i huset i løbet af foråret. Det er noget man må nørkle lidt med. Heldigvis fortæller planterne os meget tydeligt, hvis de får for lidt lys, ved at blive svagtvoksende og ranglede at se på.
Hvor længe skal lyset være tændt?
Jeg har som regel mit vækstlys indstillet til 16 timer i døgnet. Nogle vækster kan klare sig med mindre, som for eksempel mange slags bladgrønt, men jeg oplever, at 16 timer er et meget godt sweet spot, hvor alt klarer sig rigtig fint, og hvor planterne også får en periode uden vækstlys. Det behøver ikke være om natten, men det er for de fleste et meget godt tidspunkt holde lysene slukket, når det alligevel er mørkt. Som jeg nævnte ovenfor kan effektten fra lyset også reguleres ved at justere på antallet af timer lysene er tændt. Jeg har ikke egne erfaringer med de professionelle og meget effektfulde lys, der i så fald kunne være tændt i færre timer, men generelt finder jeg, at jo tættere man kan komme på “naturlige forhold” jo bedre ser planterne ud til at klare sig. Særlig peberplanter reagerer ikke positivt på for høj intensitet fra vækstlyset, ligesom peber heller ikke reagerer positivt på, at man forsøger at “oppe” effekten ved at lade lyset være tændt døgnet rundt.
Watt og vækstlys?
Watt siger primært noget om, hvor meget strøm det enkelte vækstlysamatur bruger, altså hvad det koster at anvende lyset. Generelt vil Watt-forbrug til en vis grad afspejle, hvor stor en lyseffekt vækstlyset har på planterne, da et højt Watt-forbrug vil antyde en høj PPFD effekt. Jo nyere vækstlysene er, jo bedre er udnyttelsesgraden af Watt generelt.
Så, what to do?
- Find ud af hvad dit behov er
- Start småt men godt – pris og kvalitet hænger sammen
- Køb vækstlys et sted du har tillid til. Jeg anvender Impectas egne vækstlys, der kom på markedet i januar 2024, find lysene her
- Køb kun på Ebay, Ali Baba etc. hvis du nærlæser specifikationer OG anmeldelser.
- Brug PPFD-skemaet som indikator for effekt og Watt som indikator på forbrug
- Forspiringer har som en tommelfingerregel brug for imellem 100 og 300 PPFD effektivt plantelys
- Gå efter nyere generationer fuldspektret vækstlys
Artiklen indeholder REKLAME
Tak for en forklaring “skåret ud i pap”
Velbekomme 😊
Tak for en supergod vejledning. Tror du, man kan forspire i et mørkt rum kun med vækstlys – kan nemlig ikke holde skæret fra væksthuset ud 😊
Hej Erik
Ja det er der ingen problemer i.
Vær obs på de planter der står i udkanten af dit lys, og på at få indkøbt lys, der møder planternes behov, da du ikke får suppleret med lys andre steder fra 👍😊
Tak for en god vejledning. Jeg skal starte op med vækstlys i år og faldt over dit navn og blog, som er virkelig inspirerende. Din bog er bestilt 😉
Hej Annette
1000 tak for din positive tilbagemelding 👌 Det bliver spændende med forspiring med vækstlys. Det åbner virkelig mulighederne for en tidlig høst, både i drivhuse og på friland. Og TAK fordi du har købt ‘Dyrk grøntsager året rundt’😊
Tusind tak for stor inspiration.
Måske et dumt spørgsmål, men anvender man vækstlys umiddelbart efter såning, eller først når man kan se spirerne titte frem?
Hej Vibeke
Et rigtig godt spørgsmål. Du anvender lys, så snart spirerne titter frem. Nogle frø er lyskimere som selleri. De kan stå under lys også ved fremspiring. Er du I tvivl om, hvorvidt du kan huske at flytte bakkerne så snart spirerne er oppe, kan du blot lade frøene spire under lyset, det sker der ingeting ved. Det er bedre end at glemme at flytte spirerne og opdage, at de er kommet op og ligger hen ad jorden som nogle alt for lange spirer 😅🙈
Hej Yen.
Tak for en vikelig god guide her. Jeg har med udgangspunkt i den været i dialog med Impecta om at finde en god løsning til tomatplanter hos dem, men jeg synes, de er lidt selvmodsigende.
Kan du anbefale en løsning som ikke er loftmonteret? Enten på stativ eller en pære jeg kan skue i en lampe e.l.?
På forhånd tak, Ulla
Hej Ulla, mange tak. Bjarnes frø havde på et tidspunkt løse vækstlyspærer der kunne monteres i en almindelig fatning – dem har jeg været ret glade for. Jeg ved impecta sælger stativer sammen med deres vækstlysløsninger, men de er nok ikke høje nok til større tomater. Jeg kan også forstå du allerede har været i dialog med dem.
DBH Yen