Tips til dyrkning af hestebønner og spæd spinat til tidlig høst

20. marts 2023
Det gælder om at komme tidligt i gang med forspiring og at beskytte planterne imod østenvinden, hvis du vil høste spinat fra friland i det tidlige forår. Hestebønner og spinat trives fint sammen og spirer begge ved lave temperaturer.
Hestebønner i spirebakke sået d. 29. januar klar til udplantning på friland

Hestebønner og spinat er 2 gode makkere at sætte i et bed her i foråret. De er begge nemme af forspire tidligt på året. De kræver hverken tilskud af lys eller varme, og de spirer ved temperaturer helt ned til 4 grader.

Egentlig plejer denne kombination at være plantet her i min have på Abild allerede i begyndelsen af marts, men i år har vejret bare ikke rigtig været til det, så planterne og jeg har tålmodigt ventet på det perfekte tidspunkt. Det tidspunkt kom endelig i går med temperaturer på 11 grader og helt stille vejr.

Forspiring af spinat og hestebønner

Både spinat og hestebønner er sået i drivhuset i slutningen af januar i spirebakker. Spinaten er sået i spirebakker med mange små celler i, og hestebønnerne er sået i større og dybere celler, som passer til deres helt særlige måde at gro på, som er at sende dybe lange kraftige rødder dybt ned i jorden allerede lige efter fremspiring.

Spirebakke med spinat, klar til udplantning på friland

Spirebakke med spinat, klar til udplantning på friland midt i marts

Hestebønner i lidt dybere moduler. Disse har sendt rødder ned i jorden, de har stået ovenpå i drivhuset. På den måde har de klaret sige indtil udplantning uden gødning eller ompotning. Rødderne vil hurtigt tilpasse sig og vokse videre i bedet på friland.

Jeg går efter at så 1 til 2 spinatfrø i hvert modul, så de kan stå i modulbakken uden at tage al næringen fra jorden i cellen inden udplantning. Hestebønner sås med et frø i hver celle.

Udplantning og placering på friland

Udplantning kan ske så tidligt som begyndelsen af marts, alt efter hvordan forårsvejret arter sig, og de fleste år er begyndelsen til midten af marts et meget fint tidspunkt at plante ud på. Hestebønnerne bliver højere end spinaten så de placeres længst imod nord i bedet. I år satte jeg spinaten ret tæt. Det med planteafstand er med bladgrøntsager ret enkelt, for jo tættere man planter, jo mindre bliver hver enkelt plante.

Spinatplanter klar til plantning

Spinatplanterne sættes relativt tæt med cirka 15 centimeter imellem hver plante og 20 cm i mellem rækkerne

I år går jeg efter at få en masse dejlige spæde blade til salatskålen og gerne så tidligt som muligt. Indtil frilandsspinaten er klar til høst plukker jeg af de efterårssåede spinatbede i polytunnellen som er i fuld sving med forårsproduktionen af fuld størrelse spinatblade.

Spinat i bed i væksttunnellen

Overvintrende spinat i væksttunnellen. Den spiser vi af nu og indtil spinaten på friland eller den bredsåede i tunnelen er klar til høst. Der skal meget spinat til, når der også skal nogle kilo i fryseren.

Beskyttelse imod kulde og vind

Hele bedet vandes og dækkes med fiberdug (19 eller 30 grams) efter udplantning. Det med at dække med fiberdug er ret afgørende ved udplantning på friland her i det tidlige forår. Både spinat og hestebønner tåler en hel del frost, men den iskolde og tørre østenvind er der ingen planter der trives i. Dækning med fiberdug er således afgørende for, at de bede, der plantes nu i det tidlige forår, vil belønne os med en tidlig høst.

Nyplantet bed dækket med fiberdug

Nyplantet bed beskyttet imod østenvinden, frost, katte og krager

Tidlig høst af hestebønner og spinat på friland

Ved at plante spinaten tæt, går jeg efter en tidlig høst af små spæde blade, og efter 3-4 ganges høst af blade, kan jeg i juni høste både hestebønner og hele spinatbedet på en gang. Jeg kan putte flere kilo spinat i fryseren og de hestebønner, der ikke er høstet og spist løbende kan jeg også høste til fryseren. Man kan også lade bønnerne modne helt på planten og høste bønnerne til tørrebønner, men da skal de stå på voksestedet lidt længere

Hvis alt både spinat og hestebønner høstes i juni er der stadig tid til at dyrke endnu en afgrøde på bedet, som for eksempel buskbønner, pak choi, rødbeder, kålroe eller at udplante forspirede kål til sen efterårshøst. Det er også en mulighed at så en efterafgrøde, der kan virke som jordforbedring til bedet og kan gøde næste års vækster.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *