Hvorfor dyrke koriander og hvorfor synes nogle det smager af sæbe?

3. juni 2023
Hvorfor synes nogle koriander smager af sæbe? Ved du, hvordan koriander ser ud, når den blomstrer i slutningen af maj, efter den har fået lov at overvintre og vokse i […]
Koriander i væksthuset

Hvorfor synes nogle koriander smager af sæbe? Ved du, hvordan koriander ser ud, når den blomstrer i slutningen af maj, efter den har fået lov at overvintre og vokse i drivhuset igennem hele foråret?

Her får du både nogle bud på fortræffelighederne, forklaringen på sæbesmagen og en lille video fra tunnelvæksthuset.

Dyrkning af koriander

Koriander er en af de nemmeste urter at være selvforsynende med året rundt, og alt på planten kan spises. Den trives egentlig bedst i køligt vejr og foretrækker delvis skygge, men skal den blomstre overdådigt og vokse sig kæmpestor, har den ikke noget imod at stå i et uopvarmet drivhus, hvor der kan blive ganske lunt i løbet af dagen i foråret. Korianderfrø kan sås direkte i jorden, og efter cirka 3-4 uger vil planten begynde at producere blade, der kan høstes og anvendes i madlavningen. Koriander kan dyrkes på alle tidspunkter af året, mn især forår og efterår, hvor der ikke er så høje temperaturer er et ideelt klima for koriander. Den kan overvintre i drivhus om vinteren, og nogle gange også på friland. Om sommeren skal den sås ofte eller et skyggefuldt sted, fordi den blomstrer ganske hurtigt i sommervarmen.

Hvorfor smager koriander af sæbe?

Nogle mennesker elsker smagen af koriander, mens andre slet ikke er vilde med den og beskriver den som sæbeagtig. Det skyldes at nogle mennesker er genetisk disponerede for at opfatte den friske koriandersmag som sæbeagtig og overdrevet parfumeret på grund af en kemisk forbindelse, som kaldes aldehyd, der er i planten.

Koriander i begyndelsen af sin blomstring

Koriander i begyndelsen af sin blomstring midt i maj

Korianders anvendelse

Hvis man er en af dem der ikke oplever, at korianderbladene smager af sæbe, vil man nok karakterisere smagen som citrusagtig og frisk, og bladene bevarer bedst deres flygtige aroma, hvis de tilføjes til madretter til allersidst, lige inden servering.

Korianderfrø inden de modner

Korianderfrø inden de modner. Hele planten bliver fyldt med disse små runde frøkapsler, og enhver gartner og madøres lykke er gjort

Korianderfrøene er også ret fantastiske i madlavningen, og har en helt anden smag end de friske blade. De tørrede korianderfrø anvendes i karry og andre asiatisk inspirerede krydderiblandinger, og hvis du rister de tørrede korianderfrø på panden inden du knuser dem, spreder der sig en helt vidunderlig duft i køkkenet og smagen bliver endnu dybere og varmere. Koriander og spidskommen fungerer også særdeles godt sammen når de ristes på panden.

Koriander der hænger til tørre. Frøene er klar til høst.

Koriander der hænger til tørre. Frøene er klar til høst, inden de drysser af og ender på gulvet af væksthuset.

Koriander – en potent urt

Koriander har igennem tiden været anvendt som naturmedicin.  Det har efter sigende en mængde positive egenskaber, og blev anvendt til at hjælpe med fordøjelsen, oppustethed og kramper. Det blev også anvendt som vandrivende og udrensende. Koriander menes også at have vanddrivende og udrensende egenskaber. Derudover indeholder koriander vitaminer (A, C og K), mineraler (jern, magnesium og kalium) og antioxidanter, hvilket nærmest kan virke lidt overvældende.

I min have dyrkes den primært som en smagfuld krydderurt og krydderi, der er både nem og virkelig anvendelig. Den sår sig selv villigt i både væksthus og have, til det punkt, hvor jeg nærmest ikke længere sår den, og hvis

Blomsterne fra koriander tiltrækker bestøvere til væksthus og have, og så er blomsterne smukke

At koriander er i skærmplantefamilien, sammen med gulerod, dild og persille, tænker man måske ikke over, når man høster urtens blade til madlavningen, men slægtsskabet fornægter sig ikke, når urten står i fuld flor

 

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *