Sådan høster du hjemmedyrkede squash i begyndelsen af juni

24. februar 2023
Se her, hvordan jeg hvert år høster sommersquash allerede i begyndelsen af Juni måned, uden at stjæle plads i drivhuset fra tomaterne.
Squashlante med gule baby sommersquash

Hvorfor ikke bare vente til Juli?

Ja, det tænker jeg også cirka hvert andet år, når jeg allerede i februar måned ikke har så forfærdelig meget plads tilbage i mine vindueskarme indenfor i den lune stue, men….i mit grøntsagsgartner-hjerte er sommersquash eller zucchini bare helt deroppe i en top 3 over sommerbebudere; rå i de grønne salater, pandestegte eller grillede.

Derfor fremelsker jeg hvert år sommersquash til høst så tidligt som muligt, simpelthen bare fordi de for mig signalerer sommerens komme, fordi de er smagfulde, smukke, vidunderlige, frodige og, i mine øjne, slet ikke er til at komme udenom i enhver grøntsagshave, terrassehave eller krukkehave.

Høstkurv med gule sommersquash, ærter, glaskål og jordbær

Gule sommersquash høstet den 6. juni sammen med tidlige jordbær, hestebønner og marværter af arvesorten “Hurst Green Shaft”

Hvor vokser tidlige sommersquash bedst?

Har man en beskyttet vokseplads som et drivhus eller en drivbænk kan squashplanten plantes ud i en stor potte allerede i april måned. Ved risiko for meget lave temperaturer (under frysepunktet) skal der blot være mulighed for at beskytte planten med et lag beskyttelse mere end det, som drivhuset eller drivbænken tilbyder. Jeg klarer beskyttelsen med en klar plastikkasse, fiberdug og i ekstreme tilfælde et tykt tæppe, i de få frostnætter, der som regel stadig er i april og maj måned. Mine squashplanter vokser beskyttet i potterne i drivhuset indtil begyndelsen af maj, hvor tomaterne skal bruge den værdifulde drivhusplads. Det passer med at sommersquash’en kan flytte ud, når tomaterne flytter ind. Jorden er da varmet godt op i potten og planten er kommet i rigtig god vækst. Jeg flytter gerne potten til et sted med læ og masser af sol, da squash er en varmeelskende plante, der kvitterer med rigtig mange blomster, hvis de kan nyde en beskyttet vokseplads

Squashplante vokser i 80 liters potte i drivhuset indtil det er varmt nok ude

Squashplante der vokser i 80 liters potte sammen med buskbønner og tallerkensmækker. De vokser i drivhuset indtil det er varmt nok udenfor

Forspiring til tidlig squashhøst

Jeg sår frøene til de tidlige squashplanter indenfor på en lun vokseplads i en potte med almindelig jord fra plantesæk eller havejord i marts. Squash tåler ikke den mindste smule frost, så de skal være indenfor i endda nogle uger, før de får lov at komme ud i drivhus eller på anden overdækket vokseplads.

Til gengæld får den hurtigt så stor en bladmasse, at den kan vokse rigtig fint, uden vækstlys, i en potte indenfor i  marts, hvor dagslyset stadig kan være lidt sparsomt. Det passer nogenlunde med at planten kan flyttes ud under overdække i begyndelsen af april, og nogle gange allerede i slutningen af marts.

Tip til succesfuld forspiring

Så hvert enkelt frø i sin egen potte. Squash bryder sig ikke om at blive forstyrret ved rødderne (ligesom agurker, græskar og andre vækster i samme familie)  De fleste planter vil nok overleve at blive vristet fra sin søster eller bror i de første leveuger, men når vi er ude efter tidlig fremdrivning er det ikke sagen, at den lille spire bliver sat dage eller uger tilbage i vækst, fordi rødderne skal finde sig til rette i nye omgivelser.

Den gule sommersquash ”Solera” eller ”Solei” fungerer rigtig godt til fremdrivning af tidlig sommersquash, men også andre varianter som ”Rhondo de Nice” og ”Courcourzelle”, eller den helt klassiske ”Black Beauty” har jeg dyrket til tidlig høst. De første 7-10 blomster er som regel hanblomster men hunblomsterne kommer, hvis vi bare har lidt tålmodighed og inden længe kan vi glæde os over de allerførste tidlige squashfrugter.

Hunblomst på gul sommersquash

Hunblomst på gul sommersquash

Jord og pasning

Squash vil gerne gro i velgødet jord, og hjemmelavet kompost er som regel et helt perfekt medium. Helt almindelig havejord eller plantesækjord kan også sagtens fungere. Squashplanter kommer hurtigt til at fylde rigtig meget, men imod alle forestillinger, kan squash sagtens trives og give frugt i store potter eller krukker.  En balje med 50-80 liter jord har jeg altid syntes passede fint til en enkelt squashplante, men mindre kan som sagt sagtens gøre det. Endda kapillærkasser kan anvendes til dyrkning af fine squashplanter, der også bærer frugt. Jo mindre jord planter har at vokse i, jo mere skal du være god til at gøde og vande regelmæssigt, da squash er meget sultne planter.

11 Kommentarer

 1. Britta Frydensberg

  Har lige siddet og læst om dine squas og får helt lyst til at få en i jorden igen.
  Spændende læsning. 👍♥️

  Svar
  • Yen Frydensberg Egebak

   ❤ Hej Britta, hvis du har 1 x 1 meter til overs – sæt i gang 😀

 2. Stella

  Tusind tak for inspiration🙏. ❤️
  Jeg har ikke noget drivhus, hvornår vil du så anbefale. At jeg begynder på årets squash projekt😊🙏

  Svar
  • Yen Frydensberg Egebak

   Hej Stella
   Velbekomme 😊 Tænker du på at lave en balje noget lignende den jeg beskriver, men blot uden mulighed for at sætte den i drivhus?

   Du kan altid lave en overdækning med fleece og klar plastik – evt. nogle vækstbuer. Jo mere beskyttelse du kan give planten, jo tidligere kan du sætte den ud, og jo mere risikovillig du er, jo tidligere kan du sætte ud 😉
   Hvis det var mig, ville jeg godt turde forspire en eller 2 stk om en uges tid, og så regne med at sætte den ud med mulighed for at beskytte den fra omkring medio April.
   Det vil altid være et sats, og et større sats uden drivhus, end hvis du havde muligheden for at sætte den i drivhus. Sådan en strid påskeøsten eller en ordentlig frost i maj måned, det er ikke lige det en varmeelskende squash er allermest glad for.

   Hvis det skal lykkes for dig, skal du nok tænke i, at du skal kunne lave “drivhus-lignende” forhold indtil sidst i maj måned ihvertfald.

   Bedste hilsner fra Yen

 3. Mikkel Berggreen Schmidt

  Jeg har gjort som dig i år, Yen, så den første squash plante står klar med første hold rigtige blade på vej 😍

  Svar
  • Yen Frydensberg Egebak

   👍 Du har jo også fået dig et par drivhuse, så det er da meget oplagt at lave tidlige squash😊

 4. Randi

  Hej Yen
  Har du prøvet at plante ud i drivhuset i april, eller dyrker du altid de tidlige i potter ?

  Svar
  • Yen Frydensberg Egebak

   Hej Randi
   Jeg har også plantet ud i drivhuset, det fungerer om end endnu bedre, fordi de får “rigtig jord” af bo i, men de fylder jo lidt derinde
   DBH Have-Yen 😊

  • Randi Lauridsen

   Det gør de jo. Satser på plads er ved at udvide med 16m2 tunnel😃

 5. Sara

  Hej Yen
  Kan græskar dyrkes på samme måde?
  Tror du en 60 liters gro-bag er stor nok?

  Svar
  • Yen Frydensberg Egebak

   Hej Sara
   Ja, men græskar er meget næringskrævende, så jeg ville som minimum gå op i en 80 liters balje tænker jeg.

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *