Høst og opbevaring af græskar

4. oktober 2023
Hvornår skal mine flotte græskar høstes? Hvordan tørres og opbevares de bedst? Kan umodne græskar høstes og opbevares? Hvor opbevares græskar bedst, så de holder længst? Tørring og opbevaring af græskar er heldigvis ikke spor svært, og de kan opbevares i over et år, hvis blot de høstes, tørres og opbevares rigtigt
Græskarhøst i Yens Have

Høst og opbevaring af græskar

Hvornår skal græskar høstes? Hvordan tørres og opbevares de bedst? Kan umodne græskar høstes og opbevares?

Glæd dig til svarene, for tørring og opbevaring af græskar er ikke svært, og de kan opbevares i over et år, hvis blot de høstes, tørres og opbevares rigtigt

Græskarhøst i Yens Have

Når græskarrene høstes er det som regel også tid til en knude i masseovnen og varm urtete

Høst af græskar – hvornår på året?

Det er med græskar som med de fleste andre grøntsager, at jo tidligere i foråret, de er plantet og jo kortere udviklingstid de har fra frø til høst, jo tidligere er de klar til høst. I min have er det fra midten af august, hvor Hokkaido som regel er de første til at modne, efterfulgt af Trombochino, Delicata, Sweet Dumbling, Blue Hubbard, Jack be Little og til sidst de store meget kødfulde og faste som Musquee de Provence og Pink Banana, der modner som nogle af de sidste i oktober.

 

Græskarhøst i Yens have

Trombochino og Blue Hubbard høstes sammen med nøgenfrøet græskar når dagene bliver kortere og træernes blade gulner. Stænglerne rammes af meldug og bliver derefter helt skøre og visne. Det er tid at få de sidste græskar i hus.

4 tegn på det er tid til at høste dine græskar

1. Græskarrene skifter farve

Når græskarrene på græskarmarken eller i højbedet skifter farve, typisk fra grøn til en mere dyb orange eller brun, er det tid til at tænke på at høste. Hokkaido, som vi er mange der dyrker, ændrer sig fra en lys gul farve til en mere dyb orange. Sorten Musquee de Provence når sjældent at modne op på friland, og er typisk dyb mørkegrøn når den høstes. Tørres den varmt og længe (op til 3 uger) bliver den en smuk dybbrun farve, og holder i over et år, ved den rette opbevaring.

Nøgenfrøede græskar i marken i Yens Have

Nøgenfrøede græskar på vej til at skifte farve fra grøn til orangestribet. Smukke er de som de ligger der i det bløde efterårslys

2. Stilken bliver hård

Med farveskiftet følger ofte, at stilken på græskarret bliver hård og antager et korkagtigt visuelt udtryk. Det er et godt tegn, og betyder, at græskarret er på vej til at modne, og at det allerede er i gang med at tørre på voksestedet. Jo længere græskarret kan modne udenfor i solskinnet, jo bedre er det. Solmodnede græskar er som regel meget holdbare. Tjek dog med fingrene på selve stilken. Nogle gange kan stilken være tørret ind, og så alligevel påbegyndt en forrådnelsesproces indvendig. Det er ikke altid til at se med det blotte øje fordi stilken ser tør ud. Det kan ske hvis tørt og varmt vejr efterfølges af en våd og kølig periode, hvor græskarret har ligget udenfor selvom det var modent.

Stilken på et græskar der er klar til høst

Denne stilk er netop blevet korkagtig og ligner den er klar til høst, men…..

 

Græskarstilk

…ved nærmere eftersyn viser det sig, at dette græskar måske blev høstet for sent. Stilken har været tørret og er blevet angrebet af råd efterfølgende. Græskarret kan sagtens stadig spises. Det vil blot ikke holde sig så længe, og kommer i bunken med dem, der spises først.

3. Planten visner

Når planten visner eller bukker under for meldug, er der ikke mere vækst at komme efter. Frugterne kan høstes og lægges til tørring med det samme, eller de kan blive liggende på marken. Især i lune sensomre og efterår har græskarrene glæde af at eftermodne udendørs. Når nætterne begynder at nærme sig de 10 grader, overvejer jeg altid at tage afhøstede græskar ind, idet deres holdbarhed ikke længere bliver bedre, hvis de fortsætter med at ligge i bedet.

4. Der er frost i prognosen

Græskar tåler ikke frost. Det er en god huskeregel. At de faktisk godt tåler en lille smule frost, er godt at vide, men kan også være lidt farligt at læne sig op ad, for det kan pludselig gå galt, hvis ”lidt” pludselig hen over natten ændrer sig til ”meget” – vil du være sikker på ikke at komme ud til frost på bilruden g en gang græskarmos i græskarbedet, skal græskarrene høstes inden en frostnat.

Hvordan høstes græskar

Den eneste ulempe der findes ved græskarhøsten er, at jo dygtigere en græskaravler du har været, jo tungere er det at bringe høsten i hus. Selve høsten er helt lige ud af landevejen, det eneste der er at være opmærksom på, er at der skal så meget stilk som muligt med, når der høstes. Så er der sikkerhed for, at råd ikke breder sig fra stilkenden og op i græskarret under opbevaring

Stilk på høstklart græskar

Græskar skal eftermodne

Græskar skal eftermodne lunt og solrigt om muligt. Er der ikke mulighed for at tilgodese begge dele, prioriteres varmt. Græskar kan nærmest ikke få det varmt nok, og lun plads i et fyrrum eller i køkkenet ved siden af ovnen, er slet ikke så tosset et sted.

Opbevaring af græskar

Når dine græskar er eftermodnede er de nemme at opbevare. Indendørs er at foretrække, for den ideelle temperatur ligger over 10 grader og under 20 grader. Et gæsteværelse eller under sengen er noget nær perfekt. Husk at lægge noget under frugterne, en skobakke eller noget andet, der kan redde dagen, når du en dag i juli pludselig fornemmer en underlig lugt fra under sengen. Specielt hvis du har trægulv, kan jeg anbefale at huske dette lille ekstra trin i processen. Når veltørrede og opbevarede græskar bliver dårlige imploderer de nærmest, og begynder at lække saft fra bunden først – du kan således ikke altid se det føre det er sket.

Har du kun mulighed for at opbevare græskarrene varmere end de 20 grader, virker det også fint. De er virkelig nemme at opbevare, når forarbejdet er gjort.

Græskar til opbevaring i Yens Have

Kan umodne græskar høstes og tørres til opbevaring?

Det er ikke ualmindeligt, at græskar, der er sat lidt sent på foråret, ikke sådan for alvor begynder at producere mange frugter før dagene og nætterne begynder at blive køligere og planten bliver ramt af meldug eller fryser tilbage. Der kan være rigtig mange græskar tilbage på planterne, der stadig er meget lysegrønne og måske kun lige har nået fuld størrelse, men slet ikke er begyndt at skifte farve endnu.

Hvad med dem? Skal de så blot ryge på komposten eller til hønsene, eller kan de tørres til opbevaring?

Svaret er ”det kommer an på”.  Umodne græskar kan nemlig sagtens tørres til opbevaring. De græskar jeg har gode erfaringer med, der kan plukkes umodne og tørres til vinteropbevaring er Butternut Squash, Trombochino og Musquée de Provence.

Det der er afgørende for succesen er 2 ting:

  1. størrelsen på græskarrene

De græskar der høstes umodne opnår bedst modenhed, hvis de er tæt på fuld størrelse. Jo længere væk fra fuld størrelse græskarrene er, når de høstes, jo dårligere er oddsene for, at de ikke vil tørre. Om de ikke vil tørre ses på den mørkegule farve, der er tegnet på en succesfuld tørring.

  1. hvor græskarrene eftermodnes

Jo mindre og lysere frugterne høstes, jo vigtigere er det, at de eftermodner så længe, at skindet skifter farve. Det er på farveskiftet, du kan være sikker på en god modning af dine græskar. Beholder de en lys grøngul farve, selv efter 14-20 dage, er slaget desværre nok tabt. Spisekvaliteten vil da heller ikke være så god, hvis frugten ikke vil eftermodne. Dette fordi rigtig meget smagsudvikling sker under eftermodningen. Hønsene er heldigvis ligeglade, de er lige forventningsfulde og glade, om græskarret er grønt, gult eller en helt tredje farve.

Hvor længe kan græskar opbevares?

De fleste græskar kan holde rigtig længe, hvis de har eftermodnet rigtigt og er blevet opbevaret ved temperaturer over 10 grader. Forvent at følgende sorter kan holde til midsommer det følgende år eller endda længere: Trombochino, Butternut, Blue Hubbard, Delicata, Sweet Dumbling, Pink Banana, Hokkaido, Musquée de Provence.

Græskar i Yens Have

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *