Dyrkning af knoldfennikel

15. oktober 2023
Med et par gode råd i baglommen knækker du nemt koden til hjemmedyrkede knoldfennikel. Der er blot et par få, men vigtige, ting at vide om dyrkning af denne dejlige grøntsag, der endda vokser bedst i ydersæsonerne.
Yen med knoldfennikel i Yens Have

Knoldfennikel  omtales ofte med ærefrygt i køkkenhavekredse, og dem der år efter år dyrker kæmpestore fennikel med lyse knolde er noget nær køkkenhaveninjaer. Du behøver dog hverken være ninja eller ualmindelig heldig for at få succes med knoldfennikel. Det hele starter med frøene. De sorter der altid har virket upåklageligt for mig er varianten Zefa Fino eller bare Fino.

Hvordan og hvornår?
Fennikel dyrkes bedst forår og efterår. Den er følsom overfor for meget dagslys og varme og løber tit i stok uden af sætte knold, hvis den dyrkes i højsommeren. Derfor holder jeg pause med forspiring af knoldfennikel fra april til sidst i juni. De største og flotteste knolde høster jeg i efteråret fra planter forspiret sidst i juni/først i juli. Jeg forspirer i spirebakker med celler og sår 2 frø i hver celle, og efter fremspiring fjerner jeg den svageste spire i cellen. Fennikel er en af de grøntsager, der ikke bryder sig om at blive priklet, derfor forspires de på denne måde og vokser enkeltvis i cellerne. De kan senere sagtens tåle at blive ompottet fra celle til potte. Fennikel kan også sås direkte. Her følges vejledning bag på frøposen. Jeg foretrækker forspiring, da jeg dyrker med flere rotationer i alle bede.

Fennikelspirer i spirebakke med celleinddeling

Knoldfennikelspirer i spirebakke med celleinddeling den 20. juli. De er forspiret i bakkerne i slutningen af juni. 2 planter er meget tidligt reduceret til én plante, ved forsigtigt at knibe den ene plante væk.

Udplantning
Til forårsdyrkning kan udplantning ske så snart risikoen for frost er ovre. Udsættes den unge fennikelplante for frost vil den være i risiko for at løbe i stor før den danner knold. Udplant med 30-40 centimeters mellemrum imellem de enkelte planter for optimal udvikling af knoldene og en rækkeafstand på ca 25 cm. Dyrker du i felter i forbandt kan der plantes lidt tættere, men vær forberedt på, at de yderste planter udvikler sig bedre og hurtigere, end dem der står i miden af bedet.

Pasning
Knoldfennikel skal passes med vand. Jorden må slet ikke tørre ud, da det fremmer tidlig stokløbning. Et tykt jorddække af for eksempel græsafklip virker rigtig godt til at holde på fugten omkring planterne, så fennikel kan trives selv i tørre perioder, uden du behøver være over den med vandkanden mange gange om ugen. Med jorddække kan vanding én til to gange om ugen i tørre perioder række til at planterne trives og udvikler fine knolde.

Fennikel der vokser med et tykt jorddække tørrer ikke så nemt ud, og skal ikke vandes så tit

Fennikel der vokser med et tykt jorddække tørrer ikke så nemt ud, og skal ikke vandes så tit

Høst
Udviklingstiden for knoldfennikel er imellem 80 – 90 dage under optimale vækstforhold. Når knolden er svulmet flot op er det tid til høst, og det kan ikke svare sig at vente for længe. Spisekvaliteten af knoldfennikel bliver nemlig ikke bedre af, at den får lov til at blive stående i bedet i mange uger efter den har opnået høstklar størrelse. Hvis den har stået for længe i bedet, kan den blive lidt trævlet i strukturen i de yderste dækblade. Fjernes de yderste dækblade har resten af knolden dog som regel stadig fin spisekvalitet.

Troubleshooting
Opdager du, fennikelplanterne pludselig vokser mere opad end udad, kan det være et tegn på, de snart vil løbe i stok, altså blomstre. Det sker typisk, hvis planten bliver stresset, enten af vandmangel eller for meget varme eller lys. Hvis du opdager det i tide, kan du være heldig at afværge eller forsinke blomstring ved at vande og/eller skygge planten for den værste sol.

TIPS

1. Så knoldfennikel ad flere omgange

Fennikel der er sået på samme tid, har det med alle at være klar til høst samtidig. Det er ikke altid man er klar til at spise fennikel morgen, middag og aften i 2 uger i streg. Derfor kan jeg godt lide at brede min forspiring af fennikel ud over flere uger. Især ved efterårsdyrkningen kan dette være en god strategi til at kunne nyde høst af fennikel over længere tid. I den perfekte verden starter jeg forspiring midt i juni og forspirer de sidste fennikel i midten af juli. I realiteten forspirer jeg måske kun ad to omgange til efterårshøst. Det bevirker, at jeg kan høste over en længere periode. Knoldene fra juliforspiringerne holder helt indtil frosten kommer.

2. Giv planterne god plads

En af nøglerne til at dyrke knoldfennikel der udvikler de store svulmende smukke knolde, er at give hver plante nok plads. De ser så små og fine ud, når man har forspiret dem, at vi har en tendens til at sætte dem for tæt, fordi det simpelthen virker helt skørt at sætte hver lille plante med 30 cm mellemrum, men det er det, der skal til for at hver plante udvikler sig optimalt.

3. Plant tæt og høst baby-fennikel

En anden strategi kan være at plante tæt med overlæg, for høst af babyfennikel. Da kan man plante med 15-20 centimeters mellemrum, og høste hver anden plante som babyfennikel. De er super delikate, og det kan være en god måde at sprede høsten fra en enkelt forspiring ud over længere tid, ligesom det kan være en god strategi at anvende i den lille højbeds- eller baljehave.

4. Vent med udplantning i efteråret

I efteråret benytter jeg mig ofte af at ompotte mine fennikel-plugs fra cellerne i spirebakken til 10 centimeters potter. Jeg lader potterne stå i skyggen, hvor de kan passes med vand og trives i højsommerens skygge. Samtidig vinder jeg tid i frilandsbedene, hvor de afgrøder, der optager bedene får lidt ekstra udviklingstid inden der høstes og pladsen overtages af fennikel til efterårshøst. Typisk sætter jeg de første fennikelplanter til efterårsdyrkning i midten august efter høst af kål, gulerødder, salat, kålroer og lignende.

Fennikelhøst i oktober i Yens Have

Jeg dyrker som regel få fennikel ad gangen og altid i blandingskultur, hvorfor jeg ikke behøver bekymre mig om sædskifte. Dyrker du fennikel i monokultur med sædskifte, er det godt at vide at fennikel hører til i skærmplantefamilien.

5. Plant i jordniveau

Jeg har gode erfaringer med at plante knoldfennikel i samme niveau som de har vokset i potten (tænk ligesom knoldselleri). Jeg trykker dog gerne jorden fast ind omkring den tynde pælerod, for at knolden skal stå stabilt og ikke tippe til den ene eller den anden side.

Knoldfennikel der vokser i Yens Have

Der er flere dyrkningsvejledninger der anbefaler at man hypper sine knoldfennikel for at de skal udvikle store hvide knolde. Det har jeg aldrig gjort, og jeg tænker ikke det er noget man behøver tænke på, med mindre man mangler noget at hyppe. Det kan man jo godt komme til at tænke – ‘havde jeg dog bare noget at hyppe’ 😃

6. Knoldfennikel må ikke mangle vand

Skal du følge ét tip til succes med dyrkning af knoldfennikel, så er det dette. Fennikel må ikke mangle vand. Jorddæk og hold øje med jorden under jorddækket. Jorden skal konstant være fugtig uden at soppe i vand.

7. Høst inden hård frost

Knoldene tåler en let nattefrost, især hvis de beskyttes med et lag fiberdug, men varsles der koldere vejr end lige under frysepunktet, skal du tænke på at høste knoldene ind inden de fryser. De høstede knolde holder sig rigtig fint i køleskab i et par uger.

 

3 Kommentarer

  1. Lea

    Hej Yen.
    Du nævner at du ikke behøver at bekymre dig om sædskifte, da du planter i blandingskultur.
    Kan du forklare mig hvad blandingskulture er?
    Mvh. Lea

    Svar
    • Yen Frydensberg Egebak

      Hej Kære Lea
      Ja, ganske kort fortalt er det at blande forskellige vækster ind imellem hinanden, enten i blokke, mindre bede, rækker eller tilsyneladende tilfældigt. Det faciliterer en stor mangfoldighed både over og under jorden, der igen danner grundlag for mindre sygdomstryk og færre skadedyr.

  2. Karna Maj

    Jeg har her midt i januar høstet de sidste af mine knoldfennikel i min drivtunnel. Jeg gravede de sidste planter op 25.november, da der var udsigt til mere end let nattefrost, så de ikke længere kunne beskyttes med fiberdug. Jeg har høstet løbende og i frostperioder har de været dækket med fiberdug.
    Det er svært at få et godt rodsystem med, men de klarede det alligevel. Til sidst begyndte bladene at blive gule, og jeg måtte fjerne det yderste lag på knoldfennikelerne, men indeni var de stadig fine.

    Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *