Frostnætter i drivhuset og forspiringsplanter

27. februar 2023
Nattefrost i drivhuset. Kan små nye løgspirer tåle frost eller vil de gå hurtigere i stok? Tåler ærtespirer frost og hvor meget?
Forspirede grøntsagsplanter der står i drivhuset under fiberdug om natten

Da jeg vågnede her til morgen var der hvidt på jorden udenfor. Kong Vinter kom lige retur for at minde os alle sammen om, at det ikke er forår endnu, selvom vi kan se marts måned nærmer sig i 5 døgnsudsigten. Allerede nu har jeg rigtig mange småspirer stående i drivtunnel og drivhuse, og det tænker jeg du måske også har.

De udplantningsplanter jeg har stående i drivhuset i februar er alle sammen af den kuldetålende slags, på nær et par undtagelser. Der er mange faktorer der spiller ind, når jeg vurderer, hvor meget beskyttelse jeg giver min småplanter som kål, løg, spinat og salat. Hvor langt henne på foråret er vi? Hvor store er planterne? Står de i tunnelvæksthuset eller i polycarbonatdrivhuset? Og endelig, hvilke planter er der tale om?

”De nemme” forspiringsplanter er dem der tåler kulde, næsten lige meget hvor store eller små de er på denne tid af året. Det er hestebønner, spinat, salat og ærter og til dels også løg. De behøver principielt ikke nogen ekstra dyne, hvis de står i drivhuset. Dette gælder hvad enten de står i modulbakker eller plantet direkte i jorden. Hvis jeg har mine stående meget tæt eller sammen med andre spirer, får de måske et enkelt lag fiberdug på om natten, men de behøver det ikke. Hvis temperaturen blot ligger på de der 1-2 minusgrader og solen skinner om dagen klarer de fint et par kolde nætter.

Forspirede løg er generelt meget kuldetolerante. Jeg lader altid mine forspirede løg opnå en vis størrelse, inden de bliver udsat for alt for meget kulde, og som minimum dækker jeg dem med et lag fiberdug på kolde nætter og dage. Hvis de små løgspirer ligger ned om morgenen efter kolde nætter dækker jeg dem som regel med et ekstra lag fiberdug om natten. Står de ret op og ned, også om morgenen, er der ingen problemer og de kan stå i drivhuset uden ekstra beskyttelse selvom det dropper under frysepunktet om natten. Der er ingen grund til at bekymre sig om stokløbning med løg der er frøsåede og ikke sat som stikløg. Det er altid rart at tænke på, når de der uundgåelige frostnætter kommer i marts og april. Frøsåede løg er meget modstandsdygtige overfor kulde, hvilket er en af grundene til, jeg dyrker de fleste løg fra frø.

Størrelsen på de forspirede planter er ret væsentlig, når vi taler om, hvor meget kulde de enkelte planter kan tåle i det tidlige forår. Hvis vi tager kålfamilien som eksempel, så er en overvintret spidskålsplante på 10 -15 centimeter meget mere hårdfør end en spidskål til udplantning sået i januar, som måske er 8 centimeter men ikke nær så kraftig i blade og stængel. De små nypriklede kålplanter står derfor stadig indenfor, simpelthen fordi det vil være alt for ærgerligt at miste dem til frost og skulle starte forfra og miste 3 ugers vækst på den konto.

Kålspirer der vokser i moduler indenfor

Forholdsvis nypriklede kålplanter vokser stadig indenfor, hvis der er plads under vækstlyset

Også varianterne er forskellige og har forskellig hårdførhed. Broccoli, spidskål, tatsoi og kinakål klarer kulden lidt bedre end lilla, grønne og hvide blomkål, hvis planterne har samme størrelse og tykkelse i stænglen.

Heldigvis er vi så langt henne på året nu, at dagslængden og sollyset hjælper os gevaldig meget på vej i forhold til, hvor koldt det kan nå at blive om natten. Solen skinner ofte på de dage, hvor det fryser om natten, og jorden vil ikke fryse så længe, at solen varmer jordoverfladen op om dagen. På de dage trækker jeg som regel fiberdugen til side og lader solen varme jorden direkte. Når jeg kommer fiberdugen på igen om aftenen, fanger dugen varmen og forhindrer varmeudstråling.

Har du lyst til at eksperimentere med at sætte de mere varmetålende vækster som kartofler og squash ud i slutningen af februar vil du måske finde nyttig information i mit blogindlæg om varmebed https://yenshave.dk/varmebed-ultimo-januar-etablering/

4 Kommentarer

  1. Karna Maj

    Det er interessant at læse om dine erfaringer – jeg er meget enig ud fra mine erfaringer.

    Hvis bare solen skinner.om dagen, så der sker en opvarmning i løbet af dagen, så skal de kuldetålsomme planter nok klare det, men får vi overskyet vejr med frost om natten og måske kun et par graders varme om dagen, så begynder jeg at overveje, om jeg skal flytte de nyspirede løg ind. Men du mener, så vidt jeg kan læse, at de ikke tager skade af lidt frost.Er det rigtigt forstået.

    Jeg har en masse potter stående med kartofler. de er sat for en halvanden uge siden, og jorden er 3° om morgenen. Jeg har ingen steder at flytte 3 m2 med kartoffelpotter hen – håber de klarer også den kommende uges kulde. Har du kartofler i drivtunnelen? Min tunnel er med 6 mm polycarbonatplader.

    Svar
    • Yen Frydensberg Egebak

      1000 tak Karna, det er jo også dine dejlige ugebreve i Havenyt sammen med skønne Camilla Plum’s bøger og Peters Køkkenhave, der for efterhånden 20+ år siden fik mine pauser på journalarkivet i kælderen under sygehuset til at gå med at bestille frø fra England og lægge planer for eftermiddagen – hvad der skulle sås og høstes, og så drønede jeg hjem på cykel til vores 3 små højbede på villavejen i Svendborg og såede og priklede for fulde gardiner 😊

      Løgene: da jeg aldrig rigtig har haft så meget plads til mine mange bakker med løg, når først de var kommet op i februar/marts (jeg regner 1000 løg til et års forbrug her på matriklen 😀), har jeg været nødt til at lade dem stå ude under frostdug, når vi har haft de der kuldeperioder i marts og april. Jeg har aldrig haft problemer med stokløbning i mine frøsåede løg – andet end den enkelte eller 2 obligatoriske undtagelse fra reglen. Kommer der flere dage med både dags og nattefrost, og kommer vi helt ned på de minus 6-10 grader, begynder jeg dog også at blive bekymret for, at der ikke kan lagres nok varmeenergi i jorden i de små celler, til at de kan trives under fiberdugen i de koldeste timer. Min plan er, hvis jeg ikke kan holde temperaturen oppe under dugen eller hvis kulde kombineres med overskyet vejr, at jeg sætter bakkerne med løg med kontakt til jorden i stedet for undervandingsbakke (det har jeg faktisk gjort med næsten alle mine udplantningsplanter). Så kan jeg sørge for at jorden under bakkerne er vandmættet og på den måde måske holde temperaturen oppe (jeg sad faktisk lige i går og lavede blog-indlæg til på tirsdag om frostsikring pga. den trælse vejrudsigt 🙄)

      Kartoflerne: Ja det er så svært, når vi begynder at have en større mængde på en gang. Hvor skal vi gøre af det? Jeg har 6 kartofler i bedene i tunnelen sat primo februar, der allerede er pænt store toppe på og 2 toppe i varmebedet, og netop i går satte jeg 21 forspirede kartofler i tunellen. Jeg dækker med fiberdug og tæpper når det bliver rigtig koldt, og krydser fingre og tæer og håber på solskin om dagen 😆
      Har du læst Elliot Coleman? Han dyrker året rundt i Maine, og hans regel er meget simpel – for hvert lag fiberdug vi lægger over en afgrøde, rykker vi 800 km sydpå – så ud fra det princip, kan vi dække os ud af det – hvis vi husker at tage overdækket væk om dagen, så jorden kan suge varme til sig igen, ellers virker det lige omvendt.

      Jeg målte jordtemperaturen for en uges tid siden, og der var den på 8 grader. Gad vide om det er fordi mine bede er højbede, at der er så stor forskel på vores jordtemperatur? Jeg tænker jeg skal ud og måle igen.

  2. Karna Maj

    Mine først løg er spiret frem i dag. Nu ser det heldigvis ud til, at jeg går fri af den lovede kulde og kun får lidt nattefrost og ingen sne. Jeg havde ellers som du skriver planlagt at sætte de såede bakker ned på gangene mellem bedene, så de kunne komme med under fiberdugen, som jeg dækker over i hvert fald salaten. Jeg har endda over vejet at tage hvidkålene op af hullet,som de vinteropbevares i og anbringe såbakkerne dernede. Men nu bliver det nok ikke nødvendigt.

    Mine kartofler er ikke kommet op endnu, så jeg kan nok dække mig ud af de kolde nætter og så fjerne tildækningen, så potterne kan varmes op om dagen.Du har lidt mere på spil, for du er lige nogle uger længere fremme. Håber du undgår den værste kulde og sne.

    Vinterdyrkning er dejligt, men ikke helt arbejdsfri. Men allerede nu har vi masser af spinat, salat og asiatiske bladgrønsager.

    Svar
    • Yen Frydensberg Egebak

      Ja kartoflerne skal nok overleve når de ikke er oppe endnu.
      For hvert år hvor alting går godt med de tidlige vækster oplever jeg, at jeg liiiige skal se, om det kan lade sig gøre at sætte et par dage før året efter. Nogle gange går det, men der er også helt klare grænser for, hvornår det bare er for tidligt. Særligt i foråret synes jeg lysmængden er helt afgørende – 15. – 20. februar – der sker der virkelig ting og sager i væksten.

      Ja vi må krydse fingre for, at det ikke bliver helt så slemt som vejrprofeterne varsler 😊

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *