Succes med dyrkning af søde kartofler – tidligt i gang
De søde kartofler, vi ikke har fået spist fra sidste års høst, ligger som regel og spirer helt af sig selv allerede i begyndelsen af januar, og så er det jo nærmest umuligt, ikke at formere dem, når man nu er lidt af et planteøre, som jeg er det 😀
Søde kartofler er decideret varmeelskende planter, der kommer fra Central- og Sydamerika. De vokser slet ikke særlig godt på friland i Danmark, og i drivhuset er det sådan lidt fifty fifty, om de giver en god høst eller ej. Så hvorfor forspirer og dyrker jeg dem alligevel?
Fordi – søde kartofler ”kan” bare en hel masse, og hvis de “kan noget” har de plads i min have.
Formering af søde kartofler
Hvis man ikke har hjemmedyrkede søde kartofler liggende, man kan lave stiklinger af, kan man godt dyrke søde kartoffel alligevel.
Man kan efterhånden købe sød kartoffelstiklinger, eller ”slips” som de også kaldes, i de fleste velassoterede plantecentre, eller man kan bestille dem over nettet. De kommer som regel først til salg senere på foråret i april/maj, når tiden nærmer sig, at stiklingerne skal plantes i jorden.
Hvis man gerne vil prøve at gennemgå hele processen selv, og det kan der være mange gode grunde til man gerne vil, som du kan læse om længere nede i artiklen, kan man i januar og februar gå på jagt i supermarkedet eller på grønttorvet og finde nogle gode økologiske sødkartoffelknolde, der ser sunde ud. Nogle gange kan man endda se at de små øjne på kartoflen allerede er ved at bryde en lille spire. Da er man ganske sikker på at få succes med fremspiring af gode søde kartoffelstiklinger.
Kan man se varianten på den søde kartoffel, man er ved at indkøbe til formering og opdyrkning i sin egen have, kan det betale sig at gå efter varianterne Beauregard eller Northern Star som begge er tilpasset det nordiske klima. Særlig Northern Star er super interessant, fordi den kun har en 100 dages cyklus i stedet for en 120-dages cyklus fra stikling til høst.
Der er grundlæggende 2 måder (eller faktisk 3), man kan forspire søde kartofler på. Jeg har prøvet dem alle, og alle måder virker fint. Er man kommet sent i gang med forspiring, kan man med fordel anvende den metode, hvor man planter direkte i jord. Det går efter min erfaring en lille smule hurtigere end den metode, hvor man forspirer i vand og derefter i jord.
Forspiring af sød kartoffel i vand
Man kan sætte den søde kartoffel på et lunt sted halvt nedsænket i et glas med vand. Efter få dage eller en uges tid vil kartoflen begynde at skyde fra toppen og efter endnu et par uger, vil den søde kartoffel have udviklet en hel masse rødder fra den del af kartoflen, der er nedsænket i vandet. Når rødder og top er veludviklede kan man dele spirerne i små nye planter, der både har top og rødder. Disse stiklinger, eller ”slips” som de også kaldes, kan nu plantes i individuelle potter eller direkte ud i haven eller drivhus, alt efter hvor langt henne på foråret vi er, og hvor varmt det er.
Forspiring af sød kartoffel i jord
Sødkartoflen kan også plantes overfladisk i en bakke eller en potte, på samme måde, som man vil gøre det med iris eller ingefær. Når de første spirer viser sig på mine hjemmedyrkede og gemte søde kartofler, planter jeg dem overfladisk i en af mine dybere undervandingsbakker eller i en terrakottapotte, og stiller hele arrangementet varmt i en vindueskarm eller ovenpå masseovnen. På samme måde som med fremspiring i vand kan ”slips’ne” løsnes fra moderkartoflen med rødder og top, og det er den, der plantes og efter 100-120 dage giver søde kartofler.
Spis bladene på den søde kartoffel
Når en spirende sødkartoffel bliver plantet overfladisk i jord og stillet er dejlig varmt sted i stuen varer det ikke længe, inden den sender lange klatrende ranker afsted imod himlen, og i et lyst vindue vil den fortsætte med at lave lange ranker med de smukkeste blanke blade, der har det smukkeste lilla og grønne farvespil i bladene. At den er i snerlefamilien fornægter sig ikke, og det lyder næsten for godt til at være sandt, men bladene er ikke bare spiselige, de smager også rigtig godt. De indgår, særligt i februar måned, i vores friske salater på lige fod med de friske vinterdyrkede salater, løg og spinat fra drivhusene. Bladene smager også dejligt tilberedt ligesom spinat. På den måde kan mine sødkartoffelstiklinger, leve et liv som kombineret pryd- og nytteplante indenfor i varmen, indtil de bliver plantet ud i haven medio maj.
Skadedyr i søde kartofler
I stadiet, hvor den søde kartoffel vokser indendørs over mange måneder (fra januar til maj) er det en god ide at holde øje med bladene. Hvis bladribberne pludselig bliver meget tydelige, eller bladene viser tegn på at falme eller krølle, kan det være et angreb af spindemider.
Tæt på ses miderne som små prikker på undersiden af bladene i et tætvævet spind. Bladene vil inden miderne bliver synlige kunne virke blege og med tydelige aftegninger af bladribberne. Spindemiderne trives især i tørre og varme miljøer, som det miljø vi finder indendørs i det tidlige forår, hvor vi stadig fyrer og hvor det kan være koldt og tørt udenfor.
Hvis jeg opdager spindemiderne tidligt eller de år, hvor jeg husker at udøve forebyggelse i stedet for behandling, virker det rigtig godt sprøjte et tyndt lag vand på overside og underside af bladene med en forstøver. Spindemider er slet ikke glade for vand, og denne behandling kan holde dem helt væk fra udplantningsplanterne, indtil de plantes ud i drivhuset. Hjemmelavet insektsæbe kan også være virksomt, men jeg synes det kan have en tendens til at være lidt hårdt ved planterne, og jeg prøver som regel at klare mig med rent vand. Er der fortsat spindemider når planterne rykker ud i drivhuset, oplever jeg, at de hurtigt udryddet af de naturlige fjender, de har i mine drivhuse.
Jeg håber du vil føle dig inspireret til at prøve kræfter med dyrkning af søde kartofler, hvis du har en lun vokseplads i haven. Den bringer stor glæde i vores husholdning, nærmest året rundt, her på matriklen.
Denne artikel om forspiring af søde kartofler, bliver fulgt op af et par artikler mere, når vi nærmer os tiden, hvor mine udplantningsplanter skal plantes ud enten på friland eller i drivhuset, og endelig når jeg høster de søde kartofler i oktober måned.
Skær du “slips’rne” af kartofken med en kniv .. eller hvordan
Hej Birgitte
Ja det kan du sagtens. Du kan også trække dem af hvis de har lavet fine rødder der sidder fast på stænglen.
DBH Yen
Nu har jeg stuen fuld af de fineste ranker af “slips”, både dem der sidder på kartoflerne i en bøtte med jord, og så to håndfulde der står og slår rødder i vand.
Skal jeg plante hver stængel over i en lille potte jord, indtil det er varmt nok til at de kan komme ud, eller skal de blive stående i vand, til de skal ud?
Hej Mia
Ja lige præcis. Over i en potte med jord og lade dem gro videre derfra.
Jeg har nogle fine forspirede kartofter. Skal jeg skære dem sådan, at hver stykke har rod og top. Når de skal i jorden, hvor meget af den skal så dækkes med jord???
Hej Lilly
Det har jeg ikke prøvet. Jeg plejer at følge fremgangsmåden jeg beskriver i blogindlægget, hvor jeg planter rodstikling, enten fra spiring i vand eller jord. Lad mig vide om du prøver det du foreslår. Det kunne være spændende at se om det er ligeså fint at gøre det på den måde.
DBH Yen